Belasting, toeslagen en hypotheken.

Belasting Hypotheek

Alles over belasting, toeslagen en hypotheken

Belasting, toeslagen en hypotheken.
Belasting, toeslagen en hypotheken.
 
Belasting Hypotheek
 
Inkomstenbelasting
- Box 1
-
Box 2
-
Box 3
-
Aftrekposten
-
Belastingschijven
-
Belasting terugvragen
- Overdrachtsbelasting
 
 
Hypotheken
- Hypotheekvormen
-
Hypotheekrente
-
Huis kopen en kosten

Verzekeringen

Toeslagen
- Zorgtoeslag
-
Huurtoeslag
-
Kinderopvang
-
Kindgebonden budget


 

Hypotheekvormen


 
 
Verschillende hypotheekvormen vergelijken
Hier vindt u een overzicht en uitleg van de belangrijkste hypotheekvormen zodat u deze kunt vergelijken. We beginnen met de meest populaire hypotheken aflopend naar de minst voorkomende hypotheekvorm.
 
Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam al doet vermoeden is het bij deze vorm van hypotheek niet verplicht om op de lening af te lossen. U betaald dus alleen de hypotheekrente, die door de hypotheekrenteaftrek een aftrekpost vormt voor de inkomstenbelasting. Een voordeel van deze aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten laag zijn omdat alleen rente wordt betaald. Het nadeel van deze hypotheekvorm is dat er aan het einde van de looptijd niets is afgelost. Als de woning minder waard is dan de lening die er tegenover staat blijft u zitten met een fikse restschuld.

Bankspaarhypotheek
Een bankspaarhypotheek heeft wat meer uitleg nodig. Deze hypotheekvorm is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een (geblokkeerde) bankrekening om geld op te sparen. In plaats van op de lening af te lossen en rente te betalen wordt het geld voor op de spaarrekening gestort waarmee aan de einde van de looptijd (na 30 jaar) de hypothecaire lening wordt afgelost.

Op deze manier kan bij de belastingaangifte maximaal gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek en daarbovenop krijgt u nog rente over het reeds gespaarde bedrag. Voor box 3 geldt een extra vrijstelling zodat u over een groot gedeelte van het spaarbedrag geen belasting hoeft te betalen.
 
 
 
Spaarhypotheek
Bij deze hypotheekvorm wordt elke maand een bedrag betaald dat is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is voor de hypotheekrente en het tweede deel is een premie voor een levensverzekering. Aan het einde van de looptijd wordt met de uitkering van deze levensverzekering de volledige hypotheekschuld afgelost. Een voordeel van een spaarhypotheek is dat de maandlasten redelijk constant blijven. Als de hypotheekrente stijgt wordt de verzekeringspremie verlaagd en als de rente daalt wordt de verzekeringspremie verhoogd.

Mocht u tijdens de looptijd besluiten om van hypotheek te veranderen? Dan is het mogelijk om het tot dan toe gespaarde kapitaal uitgekeerd te krijgen. U moet dan wel rekening houden met een kleine afkoopsom.
 
>> meer hypotheekvormen
 
 
Belasting, toeslagen, hypotheken en belastingaangifte
Home | Contact | Sitemap | Partners | Belastingadvies
Belasting, toeslagen en hypotheken.