Belasting, toeslagen en hypotheken.

Belasting Hypotheek

Alles over belasting, toeslagen en hypotheken

Belasting, toeslagen en hypotheken.
Belasting, toeslagen en hypotheken.
 
Belasting Hypotheek
 
Inkomstenbelasting
- Box 1
-
Box 2
-
Box 3
-
Aftrekposten
-
Belastingschijven
-
Belasting terugvragen
- Overdrachtsbelasting
 
 
Hypotheken
- Hypotheekvormen
-
Hypotheekrente
-
Huis kopen en kosten

Verzekeringen

Toeslagen
- Zorgtoeslag
-
Huurtoeslag
-
Kinderopvang
-
Kindgebonden budget


 

Overdrachtsbelasting


 
 
Belasting op aankoop van onroerend goed
Als u een bestaande woning of ander onroerend goed koopt zijn daar altijd extra kosten aan verbonden. U moet kosten maken om een eventuele hypotheek te verkrijgen en de makelaar moet natuurlijk ook betaald worden. Daar bovenop vraagt de belastingdienst u ook nog eens om overdrachtsbelasting te betalen. Deze belasting is tegenwoordig veel besproken en wordt in de volksmond ook wel "de verhuisboete" genoemd. Als u een nieuwbouw woning of ander nieuw opgeleverd onroerend goed koopt betaald u  trouwens geen overdrachtsbelasting maar gewoon btw of omzetbelasting.
 
Oorsprong overdrachtsbelasting
Deze vorm van belasting bestaat al vanuit de tijd dat Nederland nog werd geregeerd door de Spanjaarden. De officiĆ«le naam van de voorloper van de overdrachtsbelasting was "de twintigste penning". Dit was een belastingheffing van 5% over de verkoop van onroerende goederen. Er bestond in die tijd ook al een soort omzetbelasting van 10% de zogenaamde tiende penning. Door volkswoede over deze maatregel en andere ontevredenheden bij het Nederlandse volk is later de 80-jarige oorlog begonnen.

Nadat de Spanjaarden verdreven waren bleek de ingevoerde overdrachtsbelasting een goede inkomstenbron voor de overheid en is daarom tot heden in stand gehouden. Wel is het percentage tegenwoordig gestegen naar 6%.
 
 
 
Tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting
Door de negatieve effecten van de overdrachtsbelasting (slechte doorstroming op de huizenmarkt met daardoor ook meer woon-werkverkeer), is besloten om tijdelijk het tarief te verlagen van 6% naar een historisch laagtepunt van 2%. Dit tarief wordt geheven over de waarde in het economische verkeer van het onroerend goed en niet de woz-waarde. De verlaging van de overdrachtsbelasting is van kracht tot 1 juli 2012. Hiermee hoopt de regering een positieve stimulans te geven aan de slechte huizenmarkt om zo de markt weer een beetje op gang te brengen.
 
 
 
Belasting, toeslagen, hypotheken en belastingaangifte
Home | Contact | Sitemap | Partners | Belastingadvies
Belasting, toeslagen en hypotheken.