Wat is Hypotheekbelasting?

Hypotheekbelasting is een vergoeding van de overheid die huizenkopers moeten betalen over hun nieuwe hypotheek. In Nederland varieert de belasting bijvoorbeeld van 0% tot 2,4%, afhankelijk van in welke regio van het land ze zich bevinden.

In de meeste landen wordt hypotheekbelasting berekend over het bedrag dat via een hypotheek bij een bank of andere kredietverstrekker wordt geleend. Het kan worden berekend op basis van een vast percentagesysteem of een progressief systeem. Een systeem met een vast percentage betekent dat het rentepercentage constant blijft gedurende de looptijd van uw hypotheek, terwijl een progressief systeem betekent dat uw maandelijkse betaling verandert zodra u bepaalde delen van uw lening aflost.

De Nederlandse Hypotheekrenteaftrek (HR) wordt geheven op Nederlandse ingezetenen die hypotheken met een looptijd van 10 jaar of langer afsluiten met hun woning als onderpand. De hoogte van de geïnde HR hangt af van uw inkomensniveau en of u bijvoorbeeld getrouwd bent of niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.